Acu’ vreo trei ani a intrat ING Bank pe piata noastra de Retail Banking. Eu unu’ m-am bucurat, ca vorba aia… ING. Au venit cu Self-service banking si cu cardurile de credit. Chestia cu self-service era o chestie noua si imi placea pentru „exotismul” ei. Deci, am urmarit fenomenul cu entuziasm si cu inima deschisa.
Conditiile de obtinere a cardului de credit erau extrem de permisive, dobanzile OK si deci cardurile in sine, foarte atractive.
Stiu pe cineva care si-a facut card de credit la ING Bank. Atunci am vazut ce insemna de fapt sa ai un astfel de card si mi-a pierit tot entuziasmul. Asa cum am inteles eu, mecanismul era in felul urmator:
- Ai un cont (numit Cont’ROL) pe care il poti deschide numai cu adeverinta de salariu. Nu te obliga nimeni sa ai vreun ban pe el. Contul asta e de fapt un cont pe care ai o descoperire de marime a 3 ori salariul tau. Sa zicem ca salariul este de 1000 RON.
-
Ca sa ai acces la contul asta ai un card de credit asociat contului Cont’ROL
-
Ca sa poti folosi cardul, tre’ sa te duci la una din unitatile Self-Banking si sa iti „alimentezi” cardul. Alimentarea cardului se face din acea descoperire de cont. Adica ai acces la 3000 RON dar nu prin simplul fapt ca ai acel card, ci trebuie sa te duci mai intai la Self-Banking sa iti pui la dispozitie o suma cel mult egala cu descoperirea pe cont. Nu poti accesa creditul decat daca ti-ai facut aceasta alimentare in prealabil a cardului.
-
Din momentul in care ti-ai alimentat cardul incepe sa se calculeze dobanda de 24% pe an, ca vorba aia te-ai imprumutat deja (atat era acum doi ani, nu stiu cat mai e acum)
-
Abia apoi poti merge la magazin/ATM sa il folosesti, dar poti folosi maxim suma pe care ai alimentat-o la alimentare.
Hai sa ne imaginam ca vreau sa folosesc cardul asta.
„Stau si ma gandesc vineri seara ca maine ma voi duce sa fac niste cumparaturi. Si am nevoie de niste bani imprumut ca mi s-a terminat salariul. „Noroc ca au inventat ING Bank cardul asta sa ma ajute”, imi zic. Ma duc la Self-Banking sa imi „alimentez” cardul din suma pe care mi-o pue la dispozitie ING Bank. Dar cine stie azi cat va cheltui maine? Ma gandesc ca am frigiderul gol si ca as avea nevoie de 200 RON ca sa fiu sigur si sa nu ma fac de rusine la casa! Ca mi s-au terminat si bonurile de masa! Da’ daca vad ceva interesant intr-o vitrina si nu am bani ca sa il cumpar? Nu o sa regret ca nu am bani? Poate o sa o sun si pe tipa aia din club si iesim la un film. Sa ma vada ca sunt stramtorat la bani? Nu merge! Hai mai bine sa il „alimentez” cu mai mult. Hai sa pun 1000 RON. Oi vedea eu cum i-oi plati pana la scadenta.
OK!
Ma duc a doua zi la cumparaturi. De fapt, azi nu prea am chef de cumparaturi si imi cumpar o paine, 200 gr. salam, 100 gr. masline si 5 beri. Si o periuta de dinti. In total 50 de lei. Platesc cu cardu’, ca doar de-aia am fost ieri la Self-Banking. Nu remarc nimic in vitrine, ca doar v-am zis ca nu am chef! Si tipa nu mi-a raspuns la telefon, cred ca m-a simtit ca’s rupt in fund.
Ma duc acasa, mananc salamu’, beau berile si ma uit la TV. Ma culc… Dorm linistit pentru ca am 950 RON care produc dobanda pentru mine.
Luni ma duc la servici si doar peste 4 zile, joi seara la 10, imi aduc aminte ca am niste bani imprumutati degeaba, pe care nu ii folosesc, dar care produc dobanda. Dar nu ma duc sa imi platesc datoria ca oricum vine weekendul si am nevoie de bani. Ce rost are sa ii pun la loc ca a doua zi sa ii imprumut la loc. Ca pana la urmatoarea chenzina mai e o gramada de timp. Si oricum nu am chef sa ma duc pana la sediul Self-Banking, ca mi-e lene! Hai mai bine sa beau o bere!
Dar cine stie ce chef de cheltuit o sa am in weekend?”
Am fi naivi sa ne gandim ca cei care au inventat un astfel de card nu s-au gandit la un astfel de scenariu. Chiar dimpotriva, cred ca tocmai pentru un astfel de scenariu au construit mecanismu’ asta „inovator”. Nu mai are importanta ce cheltuiesc in weekendul urmator. Raul e deja facut. Cand voi avea de platit imprumutul asta imi voi da seama ca am platit dobanda aia absolut gratuit. Chiar sa fi consumat intreaga suma de 1000 RON a doua zi dupa alimentare si costul meu tot ar fi fost mai mare decat ar fi trebuit din cauza dobanzii platite pentru o zi.
Nu cred ca exista un card similar la alte banci de pe piata noastra. Nu stiu sa existe un alt card de credit la care sa platesti dobanda incepand cu momentul in care iti planifici sa cheltui, si nu doar dupa ce ti se scurge perioada de gratie care incepe din momentul in care incepi sa cheltui efectiv.
Dar in rest toate’s bune ca am auzit ca la ING o mana te ia pe sus si…
1 februarie 2008 at 8:45 am
am avut si eu card ING, lol, iar intr-o seara m-am dus la una din locatile lol de self-banking (nu mai stiu ce vroiam sa fac… retragere / plata facturi).
Cind am ajuns acolo era o „tanti” blocata inauntru lol, si dadea cu palma in geam sa o auda cineva sa o „elibereze”… lol degeaba ca sint izolate fonic… si nu poti sa intri decit cu cardul si tocmai asta era ideea ca se stricase mecanismul de deschidere cu cardul. lol. I-am aratat telefonul agatat pe perete pt situatii de urgenta, a sunat si s-a linistit urma sa vina un „mesio’ Bricolage” peste fro ora s-o elibereze. LOL. Io m-am tirat…
1 februarie 2008 at 1:36 pm
Salut
Am si eu card cu descoperire la ING si home-banking. In ultimul timp nu am folosit descoperirea prea mult, dar stiu sigur ca am facut o plata care imi depasea soldul pe contul curent: a functionat (in mod automat s-a transferat diferenta din linia de credit in contul curent si toata tranzactia a fost OK).
De acord ca aceasta functionalitate este relativ recenta (2-3 luni, cred) si la inceput a avut mici bug-uri care chiar m-au stresat un pic in interfata de home-banking.
Apropos de home-banking (operatiuni prin internet): chiar recomand; se vad conturile curent si descoperire, se pot plati facturi, etc. la orice ora. Inclusiv ordine de plata catre orice cont/banca (exemplu: un prieten care are card si te roaga sa-l imprumuti urgent) fara nici un fel de problema.
Nu ii laud, spun doar ca sunt multumit de confortul oferit de tot sistemul. Un exemplu pozitiv: am facut o plata cu cardul din Franta si in cateva ore m-au sunat sa ma intrebe daca intr-avdevar am facut o plata din strainatate.
In alta ordine de idei, sunt de acord ca au mai micsorat dobanda la contul curent (la vedere); probabil si comisioanele/dobanzile s-au mai marit. Cand am semnat cu ei dobanda (la banii din cont, nu la credit) era 6.85% pe an (unul din punctele care m-au convins sa le folosesc serviciile). Acum e mai mica.
Recunosc ca nu am citit tot postul, iti recomand daca ai orice nelamuriri sa mergi la unul din punctele lor de lucru (mi se para ca au program cu clientii si sambata, pana in jur de 12-1pm). Cel putin unde stau eu (dr. Taberei 34) sunt niste fete super de treaba, niciodata nu a trebuit sa astept mult sau sa fac eforturi sa ma fac inteles.
La fel atentie la comisioane/dobanzi. Exista un pliant care le afiseaza pe toate (parte se iau lunar, parte anual, etc. cert e ca de cateva ori m-am uitat pe extras si am ramas un pic nedumerit in ce priveste sumele percepute si explicatia lor – cel putin la vremea aceea descrierile comisioanelor nu erau ft. explicite in extras).
Sper ca aceste informatii sa ajute cuiva. Daca mai aveti intrebari chiar va rog. Presupun (sper) ca soft-ul de blog imi da email cand se mai comenteaza aici.
Numai bine.
2 februarie 2008 at 9:02 am
Razvan, sunt sigur ca au si lucruri bune. Scopul blogului meu este insa sa prezinte anumite aspecte care mie mi se par incorecte. Lucruri la al caror sens nu ne gandim prea mult pentru ca vin la pachet cu alte lucruri care sunt corecte. Dar acele rele sunt inghesuite cu intentie in pachet, cu gandul ca „Las’ ca la astia merge, ca inca nu stiu pe ce lume traiesc! Si daca nu merge la cate unu, nu-i nimic! Are balta peshte! „
4 februarie 2008 at 10:05 am
lol @ Razvan, mai mai c-as zice ca esti un consultant ING, cine shtie…
4 februarie 2008 at 3:02 pm
Eu folosesc serviciul lor de aproape 3 ani.
Initial dobanda era de 19%; la BRD la acelas moment era 27 …
Home-banking-ul este OK, l-am folosit intens in ultimele 7-8 luni.
Pe ansamblu’ sunt multumit.
Dar …
Bile negre:
1. dintr-un cont EURO ( de exemplu) nu poti transfera in alt cont EURO deschis la alta banca. Super stupid. Ma deranjeaza tare !!!
2. La retragerea numerar din cont Euro au comision mare. Exemplu: retras 155 euro, platit 5 euro comision. Nesimtire !!!
PS: Nu sunt consultant ING.
12 februarie 2008 at 11:43 am
@Rhadoo: nu sunt consultant ING :)
@scorillo: Salut blog-ul si imi place ideea. Postul meu a fost prea lung si s-a pierdut mesajul important si anume ca se poate folosi linia de credit fara alimentare in prealabil (direct la casa de marcat).
PS: lansez o intrebare, pt. BRD are cineva bile negre?
23 iunie 2008 at 12:26 pm
Am vrut si eu sa imi fac un cont in eur la ING Bank si daca faceam acest lucru imi luam cea mai mare “teapa” in afara de taxa de administrare anuala care este de 15 euro desi pe site ei spun ca este 14 euro, comisionul de retragere variaza intre o,5-0,7%… SI ACUM VINE BOMBA… dorind sa gasesc corespondent al bancii in Spania am gasit intradevar ING Direct care este exact acelas lucru dar CULMEA am fost informata de catre angajatii ING Romania ca toate tranzactiile facute prin ING Drect se percep cu un comision mult mai mare deoarece este vazut ca o alta banca. Si acum va intreb eu… fratilor in tara asta merge ceva pe bune?? De ce mai stam aici??
23 iunie 2008 at 1:28 pm
@ Razvan: am eu bile negre pt BRD. Serviciile sunt slabe si lente. E.g. dupa ce m-am insurat sotia mea s-a dus la BRD sa-si schimbe cardul de salariu ca sa ii reflecte noul nume. Desi s-a dus cu noul buletin (acelasi CNP, acelasi date, dar alt nume si data de expirare) nu a fost suficient. Ei vroiau sa stie DE CE si-a schimbat numele si au refuzat sa ii elibereze alt card pana nu s-a dus cu certificatul de casatorie. Bila 1: ce ii f*te pe ei grija DE CE si-a schimbat numele? Daca Politia i-a dat alt buletin inseamna ca a fost un motiv intemeiat, si mai important LEGAL. Bila 2: Au zis ca dureaza 2 saptamani. Dupa 2 saptamani nu venise inca cardul. Au mai trecut cateva zile si a trecut din nou pe la banca. Bila 3: cardul venise, dar inca nu venise PIN-ul (E inutil sa mai spun ca fara PIN cardul este inutilizabil pentru tranzactii bancare, desi merge bine de tot la dar gheata jos de pe parbriz!)
Aberanti!
Pe de alta parte, banca mea mi-a trimis SMS cand era gata cardul. A durat mai putin de o saptamana si a venit cu tot cu PIN. :-)
2 octombrie 2008 at 3:03 pm
RAZVAN – cel de mai sus e de-al lor…”nu-l laud, da’ ma avantajeaza” – deep shit…
Eu am patit urmatoarele:
Am incercat sa-mi recalculeze extrarol in functie de noua leafa (mai mare decat aia pe care o aveam la deschiderea liniei de credit), vechime am – nicio problema – dar nu mi-au recalculat pe motiv ca n-as fi casatorit si ca din cauza asta scoringu’ imi este afectat…
A doua:
Imi pierd card-ul > Merg la filiala pentru unul new implicit si pt un nou PIN…
Soseste cardul la filiala in cateva zile, dar nou PIN dupa vreo 12 – zile – cucoana de la filiala scuzand intarzierea ” e din cauza firmei de curierat de-asta dureaza atat” livrare din Bucuresti in bucuresti prin curierat rapid dureaza 12 zile – los-o balta!
Bun, ridic noul card de la filiala facand dovada ca mi-a sosit noul PIN.
Pierd papirusu’ cu NOUL PIN, noul card ramanand la mine.
Sun la ei again si singura solutie prezentata de vocea de la telefon a fost infiintarea unui nou card.
Repet – AM CARD, DAR N-AM PIN – vreau sa-mi generati altul…
Nu se poate!!!
Mentionez ca folosesc PIN initial la digipass > Homebank fara nicio pb….digipass -ul ala mic accepta pinul vechi….sistemul securizat al ING nu.
intre timp pot sa fac tranzactii online, daca vreau cash – mofturos mai sunt – tre’ sa ma duc la una din cele 2-3 filiale din Bucuresti care au si casierie…
Sunt de toata jena! – eu ma mut la alta bank unde pot macar sa-mi ridic banii de la ghiseu fara sa umblu tot Bucurestiul sau care lucreaza cu frme de curierat rapid intr-adevar…
Spor!
15 mai 2009 at 5:25 pm
Am avut si eu Card de credit ING. Pana azi…
Si mai am si multe alte servicii de la ei. deocamdata.
La inceput mi s-au parut interesante serviciile ING in cea mai mare parte, mai ales din reclame. Le-am si folosit o vreme cu succes. Insa am avut parte si de o gramada de probleme cu ei, unele s-au mai si rezolvat pe parcurs (dupa luni bune de la sesizare…), altele nu. Totul a culminat cu limitarea posibilitatii platilor pe internet cu cardul de credit din cauza incompetentei ING (s-au inrolat in 3D Secure asa de repede ca nu au apucat sa rezolve si cu clientii si habar nu au cand o vor face…). Asta a fost bomboana de pe coliva, asa ca de azi am renuntat la ei!