In unul din primele mele posturi pe acest blog vorbeam de taxe si comisioane in bancile noastre. Daca nu ai citit, citeste aici. Am evitat sa spun despre ce banca era vorba pentru ca stiu ca toate sunt la fel. Dar nu cred ca se mai poate umba cu manusi.
Primesc marti, 25-martie-2008, un mail de la Raiffeisen, banca al carui client, cu mandrie, sunt:
Data si ora trimiterii: 25/03/2008 15:00:40
Subiect:Info comisioane incasari interbancare.
Stimate Client,
Te informam ca incepand din data de 24 martie 2008, Raiffeisen Bank a modificat structura comisionului pentru incasari interbancare in LEI pentru persoane fizice si IMM precum si valoarea acestuia, dupa cum urmeaza :– sume < 500 RON comision 3 Ron
– Intre 500 si 49.999,99 RON comision 4 Ron
– sume > 50.000 RON comision 7 Ron.Reusim impreuna,
Raiffeisen Online.
Am ramas cu gura cascata. Ma anunta azi ca de ieri platesc niste comisioane noi!!! Si intamplator am avut ghinionul sa primesc salariul luni si astfel am fost deja fericitul castigator al unui comision platit. Platit de mine!
Si uitati-va si la exprimare:
– „Raiffeisen a modificat structura comisionului pentru tranzactiile interbancare”. Cam cum au modificat structura in conditiile in care inainte de luni eu plateam comision 0 lei. Nu spun ca incepand de luni tu, clientule, platesti un comision ca cineva iti trimite bani. Ci spun ca modifica structura comisionului!!!! Si in plus, oameni fara minte! Va vin bani in conturile voastre de la alte banci!!! Ar trebui sa incurajati lucrul asta, dar voi puneti comisioane!
– „Reusim impreuna, Raiffeisen Online”: Cu cine reusiti? Cu mine?!
Cred ca stiti cu totii reclamele la noua campanie Raiffeisen Bank – Reusim impreuna. Il vedeti pe unu’ singur in canoe care da la vasle si se mai vad inca 3 randuri de urme de vasle, mai e unu’ care conduce o combina si in spate se sugereaza ca ar fi si altii, invizibili, care ii culeg omului recolta si mai e inca unu’ care sudeaza la ditamai vaporu’ cand de fapt, dupa aschiile vizibile de sudura, mai sunt si altii invizibili (totdeauna m-am gandit ca poate restul sudeaza pe dinauntru. stiu ca nu are sens, da’ asa ma gandeam eu). Oricum… ni se sugereaza ca in orice initiativa pe care o avem exista Raiffeisen Bank, partener invizibil, care ne sustine in drumul nostru catre succes, se implica in visele noastre ajutandu-ne sa ni le implinim. Ei bine, acum m-am desteptat!
Acel individ din aceasta campanie de comunicare nu sunt EU! Acel individ este, de fapt, Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank! Te rog, stai departe de visele mele!
27 martie 2008 at 2:06 pm
Aberantii de la Raiffeisen exagereaza cu noul comision (sau pardon – noua „structura a comisionului”)! Mie imi intra de 2 ori salariul pe luna, deci platesc un comision ENORM doar ca sa intre bani intr-un cont din care oricum platesc comisioane atunci cand banii ies. (E.g. la retragere de la bancomat – 0.5%, la plata cu cardul 2%, etc.) Asta in plus fata de comision de intretinere, care recent l-au TRIPLAT!! La asta mai adauga comision pt. Raiffeisen Online, comision pt. plati online (1 leu pt fiecare factura de mobil, de exemplu), si tot asa. Ajung sa platesc cam 20 lei/luna numai pe niste comisioane nenorocite.
E clar ca imi schimb banca cat de curand. Abia astept sa se sparga si la noi balonul cu imobiliarele (lucru care abia a inceput), ca sa le rad in fata astora de la Aberaiffeisen.
27 martie 2008 at 4:01 pm
FloJo, eu nu imi doresc spargerea balonului cu imobiliarele ! :)
@ autor : te gindesti sa schimbi banca ? ai analizat alta banca (adica ai o propunere) ?
27 martie 2008 at 4:07 pm
@flojo: din pacate o eventuala spargere a blonului imobiliarelor ar veni mult prea tarziu. deja curentul speculativ in domeniul imobiliar a alienat grav economia noastra. si cand va veni spargerea asta, vom suferi multi, direct sau colateral. altfel cu schimbatul bancii, I cannot agree more!
@rhadoo: m-am gandit sa o schimb, ma apuc de studiat. faza e ca s-ar putea ca si la alte banci sa se fi facut schimbare de structura a comisionului. daca nu s-a facut inca, sper sa nu urmeze exemplul Raiffeisenului si pentru asta trebuie sa luam atitudine.
28 martie 2008 at 4:45 pm
mese emailul, mi-a placut familiaritatea lui „Stimate client, te informam…”, adica ma-ntelegi, hai sa ne batem pe spate, ca suntem leat. Si nu vreau sa te sparii, da’ vezi ca prin state oamenii sunt dati in judecata pentru corespondenta facuta publica, si nu ca ar pierde in judecata, da’ chestia adauga la nivelul de stress.
Oricum, naiv cum ma stii, intreb si io:
1. depozitul facut de firma in contul tau este un transfer interbancar? intr-adevar suna ca si cum, da’ eu as arunca o intrebare. daca da, atunci vezi punctul 2.
2. mai sunt si alte banci in romania, nu? evident este absurd sa platesti o parte din salariu bancii in care iti tii banii. ce cucu meu. si nu fii modest explicandu-le rabdator (unui manager, nu vreunei superbe de la ghiseu), de ce si cum. sunatul la telefon si zbieratul la un manager pe-acolo nu e nici asta o idee rea.
spor
28 martie 2008 at 4:53 pm
@ranjix: ar fi chiar culmea sa ma dea in judecata… parca ii vad ca ma suna si incep cu amenintari !
cat despre vorbit cu ei, i-am precizat deja destul de bland unei consultante clienti ca ma gandesc sa plec de la ei. si azi am primit un telefon in care mi se propune un card de credit Gold. la care, bineinteles, taxa de administrare este mai mare decat la CC-ul standard dar trebuie insa sa recunosc ca imi dau si o optiune sa recuperez aceasta taxa. in concluzie, propunerea cu CC-ul Gold nu e indecenta.
1 aprilie 2008 at 10:47 am
RE: Balon
Atunci cand se fac din ce in ce mai multi bani din valori artificiale balonul la un moment dat se sparge. (Vezi ce s-a intamplat in US in 2000 cu .com-urile si in 2007 cu imobiliarele, sau un exemplu autohton – caritas.) La noi a fost o crestere enorma, brusca si nejustificata. Si… cam e timpul. Bine inteles ca toti care au investit in imobiliare relativ recent (cel putin in ultimul an) nu isi doresc asta, ca ar pierde. Dar… nu au cum sa creasca preturile la infinit; este inevitabil ca tendinta asta mai devreme sau mai tarziu sa fie reversata. E adevarat ca vom fi toti afectati atunci cand balonul se sparge (firesc, unii mai mult ca altii). Ce ma bucur eu e ca Raiffeisen a profitat mult din asta si ei ar avea MULT de pierdut. (Parerea mea personala e ca pierderile au inceput deja, si ca noile comisioane au scopul de a compensa.) HA! :-)
Un articol foarte intersant (in Engleza) despre „baloane”: http://www.harpers.org/archive/2008/02/0081908
Comision, alte banci
Eu unul am inceput sa ma uit putin la alte banci. Problema e ca… e greu sa iti dai seama ce banca e ok. De regula numai dupa ce ai avut conturi intr-o banca de cateva luni poti sa iti dai seama cam ce le poate pielea. Si fiecare are nevoi diferite, deci banca pe care o agreez eu s-ar putea sa nu fie potrivita pentru alticineva. Asa, toata lumea iti recomanda banca lor. Cam toti spun „eu am cont la X si e super ok„. Multumesc… pentru nimic.
Primul pas e sa evit banci care eu stiu sigur ca sunt aberante (e.g. BancPost). Din lista care a mai ramas, al doilea pas e sa ma uit pe site-urile lor ca sa-mi fac o idee de ce servicii au si la ce preturi, unde au sucursale, etc. Sper sa ma lamuresc in curand ca sunt gata sa fac schimbarea. Cum zic Americanii: vote with your wallet! ;-)
Email publicat pe blog
4 probleme cu ideea ca „in State l-ar da banca in judecata pe scorillo„:
1. E un comunicat catre toti clientii Raiffeisen.
2. Nu are nota de confidentialitate, asa cum au unele emailuri la semnatura
3. Nu este o informatie confidentiala pentru ca structura de comisioane este informatie publica. Nu e nici o informatie protejata de copyright.
4. In US avocatii sunt scumpi.
Din astea 4 motive eu inclin sa cred ca in US o banca nu s-ar obosi sa dea in judecata pe un blogger anonim. Pericolul ca asta sa se intample la noi e si mai mic (IMHO).
1 aprilie 2008 at 3:53 pm
chestiunea a fost inteleasa gresit, cred ca referirea ranjixiana se facea la a da in judecata banca nicidecum de a fi dat bloggerul in judecata de banca.
7 aprilie 2008 at 2:39 pm
In urma cu 4 ani am facut un imprumut la Raiffeisen de 11 mii euro pt. cumpararea unui apartament. Timp de 4 ani am platit luna de luna rata asezonata cu toate comisioanele nesimtite, la imprumut, la administrare cont (ce aberatie) si altele (asigurare de viata, de imobil etc). Dupa 4 ani am avut ocazia sa ma dus si sa achit intregul imprumut si…surpriza: suma returnata a fost de peste 10 mii + penalitate de plata inainte de termen. cat am platit in tot acesti ani catre banca?? Peste 5 mii de euro si asta la un imprumut facut pe 20 de ani. De ce? Simplu, pentru ca ei inainte iti factureaza dobanda la imprumut. Aparent ai spune ca este ok, ca tine de managementul riscului bancar, dar intrebarea este DE CE ATUNCI ESTI PENALIZAT CAND RETURNEZI TOTI BANII IMPRUMUTATI???? RASPUNS: FIINDCA TOTI CE CARE AU PATIT-O, INCLUSIV EU, SCRIEM PE FORUMURI IN LOC SA-I DAM IN JUDECATA!!!!!!! ORICUM, EU AM RENUNTAT SA LE MAI FIU CLIENT, MACAR ATAT AM PUTUT SA FAC.
7 aprilie 2008 at 2:54 pm
Chestia cu „mai intai platesti dobanda si apoi imprumutul'” mi se pare o talharie fara margini. La fel si comisionul de returnare a imprumutului inainte de termen. Din pacate lucrul asta nu se intampla numai la Raiffeisen, dar probabil nu la toate bancile. Pentru situatia asta e vinovat BNR-ul. Pentru ca nu traseaza niste norme care sa impiedice astfel de practici. Banca, daca poate, cere. Si din cauza asta ma tem ca bancile vor castiga daca le dam in judecata. Cred ca BNR ar trebui dat in judecata dar recunosc ca nu stiu cum. Dar poate ca citeste unu’ mai destept decat mine forumurile si ii vine o idee. Chiar, oare institutia Avocatul Poporului se baga la chestii d’astea?
Acum cateva zile am auzit la stiri de procuroarea aia care a castigat in instanta impotriva statului pentru ca alocatia pentru ingrijirea copilului e prea mica. Iata ca se poate! Poate ne ajuta si pe noi cu bancile…
16 aprilie 2008 at 5:16 pm
Follow-up :-)
Am facut niste calcule si am ajuns la concluzia ca Raiffeisen sunt FOARTE scumpi comparativ cu alte banci: comisioane mult mai mari, dobanzi la depozite mai mici, etc. De cand am citit comunicarea lor despre „modificarea structurii de comisioane” am zis ca ma pis pe ei. Ei bine, zis si facut: mi-am deschis conturi la alta banca si am inceput sa-mi transfer fondurile. In curand Raiffeisen fa reusi fara mine.
Nu pot sa-ti spun cat de usurat ma simt. Recunosc ca e si pentru ca salvez niste bani, si pentru ca intr-un fel ma simt razbunat, dar asta nu e tot. scorillo, tu ti-ai indeplinit scopul de a raspandi constiinta (awareness) pe blogul tau. Pe mine m-a enervat rau magaria cu comisioanele, si am simtit nevoia sa duc mai departe misiunea ta si sa impartasesc awareness si cu banca. Iti dai seama ca le exprim foarte clar faptul ca imi inchid conturile din cauza comisioanelor noi.
M-a pus pe ganduri asta… Prea mult in tara asta inghitim ce ni se da. Diverse institutii private isi bat joc de noi. Banci cresc comisioanele, operatori de telefonie mobila cresc preturile, restaurante ne servesc in sictir… si asta pentru ca pot. Toate institutiile astea se bazeaza pe faptul ca noi injuram de 2-3 ori, ne laudam ca o sa facem una-alta… dar in final inghitim toate cacaturile lor. Prea lasam pe toti sa se pise pe noi, si asta in multe cazuri e din lene/comoditate. E timpul sa invatam sa le spunem „nu, multumesc – mai sunt si altii pe piata”.
17 aprilie 2008 at 1:38 pm
@FloJo: corect! that’s the spirit!!
29 aprilie 2008 at 5:06 pm
Ce ne facem fratilor cu hotii astia? Si eu am sesizat aceste comisioane si o nesimtita de la banca ma tot aburea ca sunt de la inceput.
29 aprilie 2008 at 5:25 pm
Intr-un mediu atat de reglementat cum e cel bancar, singurul ajutor poate fi primit de la BNR. Sper ca dupa studiul asta recent in care Romania a iesit pe primele locuri in ceea ce priveste ponderea comisioanelor si taxelor de administrare in castigurile bancilor. Sper sa se trezeasca BNR din somn si sa constientizeze aberatia.
2 mai 2008 at 10:39 am
Azi la munca la sediul clientului un tip intreaba de nu stiu ce banca… pt ca se saturase de Raiffeisen si de comisioanele lor aberante! M-a uns la suflet. :-) I-am zis mandru ca eu imi inchei afacerile cu ei si ca deja am deschis alte conturi la alta banca, salariul e deja virat dincolo si ca treptat imi inchei socotelile cu ei, cand alt tip zice „SI EU! Sunt niste hoti cu toate comisioanele lor si dobanzi mici.” Ma bucur enorm ca Raiffeisen reusesc din ce in ca mai singuri. :D
15 mai 2008 at 11:32 am
Am vrut sa comentez aici inca de la data postarii, dar eu am vazut atunci un paradox intre titlu, continut si ‘nevoia’ mea financiara de atunci. M-a ajutat insa faptul ca am ramas cu gandul la tema si vizitam des blogul pentru informatii ‘calde’, fiind deja fericita posesoare a 2 carduri la ei. Vroiam sa cred la propriu prima parte a titlului. Am ales Raiff, ca aveam o motivatie destul de ‘certa’, si pentru ca figuram la ei ca si client inchis. Ma interesa negocierea unui credit, cat si un card de rezerva, ca sa nu risc sa fac rezervari on-line punand cardul de salariu, pe care am si overdraft. Am ramas doar cu cardul, si voi ramane si in continuare, deoarece nu prea am de gand sa tin bani pe el. Datorita voua sunt la curent si cu evolutia comisioanelor.
Thanks tuturor, dar mai ales Autorului!
@ Flojo: Ai dreptate in privinta ‘nevoi diferite’, ca in momentul cand actionezi in sensul unei linii de credit, nu ti se potrivesc musai chiar tie, cele mai ‘bune’ oferte de pe piata, sau sugerate de altii. Tocmai de aceea scriu acum, pentru ca ex. negative date de voi toti, m-au ajutat si pe mine sa iau o decizie in privinta unui credit imobiliar, si anume sa renunt momentan la proiectul cu schimbul de casa. Firma la care lucrez are conturi la foarte multe banci, si la cateva avem oferte speciale! Le-am analizat si reanalizat, caci toti prezinta ofertele incat sa te atraga, iar ceea ce conteaza la un credit pe termen lung este o politica bancara stabila, si tocmai in privinta asta informatiile lor sunt foarte vagi. Nici o banca nu-ti poate spune ce va fi peste max. 2 ani, la comisionare. Si am analizat peste 6 banci mari de pe piata.
In alta ordine de idei am si argumentul pro vis-à-vis de alta remarca a ta si anume BP. Eu am overdraft la ei cu commision 16%, cel mai bun comision de credit de pe piata. Nu platesc nici nimic (singurul taxare este de 0,2 ron/operatiune la interogare sold de la ATM, on-line, e 0).
Ideea e ca, pentru pastrarea banilor pe card sau cont, e bine sa te orientezi catre banca unde firma ta isi tine banii de salarii. Doar asa castigi, indirect, la comisioane! Sunt oferte foarte bune pentru angajatii acestor firme, iar daca mai ai norocul sa lucrezi si intr-o firma mare si cu multi angajati, e super ok. Pe mine acest overdraft m-a ajutat sa ma refinantez singura, si sa achit mult mai devreme alte credite.
Nu pot sa nu precizez insa, tot aici, si “paradoxul” pe care l-am creat prezentand pozitiv o banca care a primit cel mai mare ‘tun’ de pe piata. Au fost alesi de hoti, tocmai pentru vulnerabilitatea de care au dat dovada cu eliminarea completa a restrictionarii sumei retrase printr-o singura interogare. Am fost printre norocosi, in sensul ca n-am fost una din cei 5 angajati de la mine de la firma, lasati cu conturile goale. Deja pe doi i-a despagubit banca, dar ‘experienta’ a fost groaznica. http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/41898/Ancheta-in-cazul-fraudei-inregistrate-de-Bancpost-Doua-atacuri-comise-simultan.html. Asta-i versiunea oficiala, iar remarca cu valoarea fraudei, ‘apartament din Bucuresti’ era de fapt ‘vila in centru’.
@ raspuns 8. Cand am citit mesajul tau mi-am spus “welcome to the club”. In urma cu un an jumate am facut un credit mic la CreditEurope in vederea completarii sumei pentru achizitia unui teren, si am crezut ca prin ajutorul solicitat unei prietene care lucreaza la banca, am facut cea mai buna alegere. Gresit! Nici acum nu ma pot ierta, pentru ca finantista care sunt prin natura jobului, s-a lasat pacalita asa de usor. L-am achitat integral prin februarie, si singura satisfactie a fost cand i-am spus functionarei de la ghiseu ca n-am comision de plata anticipata, ci doar sa-mi comunice soldul. Dar.., in loc de 11500 lei, am avut 13000 lei pe desfasurator, iar soldul achitat dupa un an jumate, a fost de 9700 lei. Deci, pentru 1800 lei folositi am platit bancii inca 1500 lei. Hoti, isi luasera destul la acordare! Acum m-am desteptat si altfel pun problema cand caut finantari bancare! Si in plus, a crescut si valoarea terenului cumparat, de peste 3 ori!
Asa ca, no: 8 hai sa scriem cat mai multi pe forumuri, decat sa ne pierdem timpul si banii cu judecati! Trebuie sa ne transpunem in clienti, fermi si informati, sa nu-i mai lasam ‘sa ne faca’ pe banii nostri!
Momentan sunt un om liber si degrefat de datorii! Din pacate, nu sunt genul care sa nu inceapa proiecte noi, si tot la ei voi ajunge pentru finantare! Dar mult mai inteleapta!
21 mai 2008 at 12:36 pm
@lolita125: Eu nu sunt de acord cu ideea de a te orienta spre banca unde are angajatorul cont. Nu mi se pare corect ca asta sa fie o imprejurare care sa te forteze sa alegi o banca. (Bineinteles, mai e si intrebarea fireasca „ce faci atunci cand iti schimbi locul de munca?”) Ar trebui sa poti sa alegi banca dupa ce nevoi ai si ce oferta e mai avantajoasa pentru tine. Vorbesc de o piata libera, in care cei care ofera servicii (bancile) sa fie intr-o competitie care sa fie in avantajul consumatorului – principiu de baza al capitalismului. Pana sa decid la ce banca sa ma mut am evaluat cateva banci si nici una din cele pe care le-am considerat nu aveau comision pentru incasari interbancare. Problema asta exista numai la Raiffeisen. Raiffeisen e singura banca unde ar fi bine ca si angajatorul sa aiba cont. In alte parti nu te costa nimic sa iti intre salariul in cont din alta banca. Asa adauga ca la noua mea banca comisioanele de intretinere sunt mai mici, aplicatia online e gratuita, dobanzile la depozite sunt mai mari, etc. ;-)
Happy banking! :-)
28 mai 2008 at 11:30 am
@Flojo: Nici mie nu mi se pare ok sa nu poti alege, fara constrangere, banca unde sa-ti trimita firma salariul! Dar, se intampla sa ai niste avantaje nete clare, la comisionare, daca alegi sa ‘pastrezi’ plusul de la salariu in aceeasi banca unde tine si angajatorul banii de salarii. Sfatul meu era sa analizati oferta daca exista, sau sa va informati in sensul asta!
Eu am primit salariul candva la Raiff, si eram multumita de oferta lor de atunci, prin prisma facilitatilor de ‘banca a angajatorului’, dar cand mi-am schimbat serviciul, mi-am schimbat si banca dupa scurt timp. Nu-mi vine sa cred ca acum au “comision pentru incasari interbancare”.
Revenind la idee, eu ‘vanez’ astfel de oferte! Si nu doar pentru ca, intamplator, ma stiu cu trezoriera firmei! Chiar am un mare avantaj la comiosioane! Adica zero peste tot, inclusiv transferuri!
11 ianuarie 2009 at 7:51 pm
Buna,
Nu stiu exact(inca nu m am informat) daca noul comision aplicat de raiff este corect/comision de intretinere/. nu l am platit pana anul trecut si doar platesc rate la ei de cativa ani bunisori. Da, sunt niste oportunisti si eu care ma laudam oricui ma intreba, ce banca buna am prins. Dar, pana aici,atat!
19 februarie 2009 at 4:22 pm
Veste buna:
Citat dintr-un articol intitulat „Profit de 982 milioane euro pentru Raiffeisen International in 2008”: „Venitul net din comisioane a urcat la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cu peste 20% fata de nivelul din anul precedent. Profitul din tranzactionare a crescut cu 31%, la 168 milioane de euro, in timp ce cheltuielile administrative generale au crescut cu 21%, la 2,6 miliarde de euro.”
Gata m-am linistit. Eram chiar ingrijorat… la cat indragesc eu Raiffeizen mi-era teama, cu criza asta. :D
8 decembrie 2017 at 8:06 am
Căut, comentez un împrumut privat
Aveți nevoie de bani pentru finanțarea proiectelor dvs., dar nu aveți acces la credite bancare. toate cererile de credit sunt
respins de bănci. Sunt gata să vă dau împrumuturi de tot felul cu condiții care vă vor ușura viața. Oferim toate tipurile de împrumuturi pentru satisfacerea tuturor nevoilor dvs. ofertele noastre de împrumut sunt legale și recunoscute de stat, iar instituția noastră este foarte specializată și bine organizată
dacă aveți nevoie de un împrumut. Vă informez că toate procedurile vor avea loc aici în țara noastră. vă rugăm să ne contactați pur și simplu pentru a avea satisfacție cu problemele dvs. de bani
e-mai: lenzottilinda@gmail.com