Am inceput de mult postul asta, insa nu a mers. Data draftului zice 27.02.2008. Incerc inca o data acum.
Am vazut aseara finalul emisiunii „Intre Bine si Rau” de pe TVR1. Se vorbise despre reciclare. M-am bucurat sa o vad in sfarsit pe cea care sta in spatele initiativei Copacul de Hartie (din pacate nu ii mai tin minte numele). Mi-a parut rau ca nu am vazut emisiunea de la inceput, da’ poate ca e mai bine cand ma gandesc ca invitatii din centru au fost ministrul actual si fost al Mediului, iar doamna de la Copacul de Hartie, care chiar face ceva vizibil, a fost tinuta in public. Dar macar am prins o concluzie: ca e nevoie de educatie! Adevarat, dar… haideti sa se faca odata!
Inainte de ’89, tinem minte cu totii, eram innebuniti de propaganda comunista cu cei 3 R. In subconstientul nostru, asociam o parte din raul din perioada aia cu cei 3 R. Dupa ce ca nu aveam de niciunele si ca atmosfera era de o austeritate parca viscerala, ni se mai cerea si sa 3R-uim si putinul pe care il aveam. Atunci s-a pierdut mult in lupta asta pentru reciclare. Pentru ca dupa ’89, conceptul de reciclare (la fel ca multe altele) a trebuit sa poarte dupa el tinicheaua asocierii cu cea mai urata perioada din viata noastra. Si toata lumea a reactionat cu adversitate la orice ar fi putut sa ii aduca aminte de constrangerile pe care le-a suferit in trecut. In perioada aceea de imediat dupa ’89 ne-am comportat ca o gloata rasculata. Ne-am luat in primire „eliberarea” cu ferocitate. Si sa nu te pui niciodata intre un pradator insetat de sange si prada lui.
Ani de zile nu s-a facut nimic pentru educarea oamenilor in ceea ce priveste reciclarea. Eu personal nu stiu mai nimic. Toti guvernantii s-au interesat mai mult de ei insisi decat de multime. Ca si ei fac parte din gloata, nu? Intr-o rascoala, la inceput se pune mana pe bogatille de prin palatele abandonate de asupritori. Nu se pierde timp pretios exact in perioada asta.
In ’99 am stat vreo cateva luni in Austria. Acolo am vazut pentru prima oara pubele de gunoi colorate pe tipuri de deseuri: hartie, plastic, sticla. In restaurantele fast-food, mesele erau debarasate de angajati pentru ca trebuiau sa se asigure ca resturile erau selectate si puse in pubelele corespunzatoare. Toate produsele aveau simbolul Grünne Punkte (o taxa speciala adaugata tuturor produse al caror ambalaj era eligibil pentru reciclare). Ce mai, o initiativa adevarata, vizibila si impusa cu responsabilitate. Si recunosc ca atunci cand am ajuns acolo imi venea sa rad de ei: imi aducea aminte de comunismul nostru! Pana cand mi-a explicat un prieten de ce se face asta si am iesit din ignoranta.
Cand m-am intors, am realizat in ce hal se intampla lucrurile astea la noi si am tot sperat ca se va schimba. Mi-am cumparat becuri economice (care reprezinta un sacrificiu daca te gandesti cat de scumpe sunt si ce lumina nasoala dau), dupa cativa ani am inceput sa pun deoparte hartie (mi-am umplut balconul de maculatura) si acum, de vreo 3 luni, sticle si PET-uri. Va dati seama, mi-au trebuit 3 ani sa incep sa reciclez hartia si 8 ani sa reciclez sticla si PET-urile. Nu stiu de ce simteam nevoia sa fac lucrurile astea tocmai atunci, dar imi incoltea cate un gand si il urmam.
De ce mi-a luat atat de mult timp? Pentru ca NU am primit educatie. Pentru ca toate lucrurile astea le-am gasit, cu greu, singur, cu ajutorul „common-sense”-ului pe care il are fiecare; le-am gasit ascunse intr-un colt al mintii, speriate. Poate pentru ca, asa cum spunea o prietena despre blogul asta al meu, mi-am implinit nevoile fiziologice si de siguranta din piramida lui Maslow si am timp sa ma mai gandesc si la nevoi oarecum cosmetice, ne-critice. Nu vreau sa ma dau mai destept decat voi, vreau doar sa imi urmez misiunea… spre awareness-ul multimilor.
Am inteles ca de-abia acum se incepe investitia in educarea oamenilor cu privire la reciclare: manuale scolare. Sper sa fie si campanii publicitare serioase. Am vazut acum cateva luni la stiri (nu spun televiziunea ca o sa spuna ca am ceva cu ei) ca pubelele de gunoi pe culori sunt folosite de oameni pentru gunoi menajer. Bineinteles ca da, atata timp cat nimeni nu stie ce e cu ele. Multimile nu pot fi educate doar cu presupunerea ca individul are „common-sense”. Repet, multimea in sens sociologic, nu peiorativ. „Common-sense”-ul trebuie educat mai intai si apoi sa speram ca va invinge cate o batalie in mintea noastra. Vreau sa mi se spuna ce aport am eu prin faptul ca arunc PET-ul in locurile speciale si nu la un loc cu gunoiul menajer. Vreau sa simt ca PET-ul meu conteaza!
Dar pana atunci, give it a thought!
9 aprilie 2008 at 3:42 pm
pina la un raspuns mai amplu, pt ca am si eu ceva de comentat aici as mentiona un lucru care mi se pare total imbecil:
au fost create in Bucuresti trei tipuri de pubele
culorile asociate celor 3 tipuri de deseuri au fost alese de catre un imbecil… sau mai multi
firesc ar fi:
– sticla – albastru
– hirtie – verde
– plastic – portocaliu
si nu cum sint acum
– plastic – verde
– hirtie – albastru
– sticla – galben
10 aprilie 2008 at 8:51 pm
fara nici o legatura, in state sunt:
pentru hartie – galben
pentru plastic si sticla – albastru
altfel, din cate imi aduc aminte de bucuresti, cosurile de gunoi pur si simplu nu fac fatza, oamenii ar vrea sa arunce ceva la cos, da’ ceva-ul se reflecta din muntele de gunoaie deja indesate si cade pe jos.
ma stiti ca’s constructiv, asa ca vin cu o idee argheziana. gunoaiele sa fie puse intr-un fel de sculpturi stradale, nu neaparat in forma de movila (prea banal), cat de sculptura libera si temporara – sper. cotorul de mar pe care vrei sa-l arunci nu e musai sa fie pus in varful mormanului, ar putea sa fie de fapt ochiul pasarii de foc brancusiene, care-si contureaza silueta pe magheru. sa fim plini de gunoaie, da’ de gunoaie frumoase!
sper ca glumesc
10 aprilie 2008 at 9:10 pm
sper ca n-o sa observe nimeni ca comentariul precedent nu are legatura cu problema reciclarii. decat tangential. partea proasta e ca blocurile romanesti sunt extrem de greu de convertit in ceva care sa incurajeze reciclatul (nu stiu daca masinile de gunoi ar face fatza). probabil ca burlanele de la ghena ar trebui impartite in doua, o parte hartie, una plastice/sticla sau asa ceva. daca sticla se transforma in cioburi pana jos, cred ca nu e o problema. altfel, numai bafta
10 aprilie 2008 at 9:15 pm
@rhadoo: am cautat ca tampitul pe net, standardele de culori pentru reciclare. nu am gasit decat propunerile nu stiu carei asociatii care propune schimbarea lor. da’ nu spunea care’s alea vechi. sincer, nu am cautat problema aia celebra din care reiese ca suedezul sta in casa galbena.
@ranjix: curat arghezian :)) imi place abordarea cubist-dadaista a problemei. hai sa promovam sloganul: „reciclarea e cool!” macar asa!
12 aprilie 2008 at 11:08 am
Nu cred ca sunt standarde de culori. In Italia sunt Albastru: Multimateriale ( sticla+plastic+fier) , Alb : hartie , Maro: deseuri biodegradabile , Verde : deseuri nereciclabile. Bineinteles ca , din comoditate si ignoranta, in zonele de kkt se arunca cam 85% in pubela verde. In zonele in care pubelele au coduri de bare iar factura de gunoi scade in functie de cat de mult separi gunoiul , deseurile nereciclabile reprezinta doar 20%. „Curat murdar!”
29 aprilie 2008 at 3:12 pm
scorillo: nu trebuie sa te justifici pentru initiativa ta! e minunat ceea ce faci si asta conteaza cel mai mult! ne provoci pe toti cei interesati, sa vrem sa raspundem promt, sa lasam indolenta si sa actionam fiecare cate putin in acest sens. Si eu am de povestit, de cum am inceput sa-mi schimb principiile privind reciclarea ‘gunoiului’, dar voi amana un pic, pentru ca vroiam de mult ‘sa postez vorbe’ pe acest blog si sunt un pic emotionata.
In alta ordine de idei am fost profund dezamagita de prima campanie de la noi privind colectarea de aparatura electronica. Uitasem de ea, pentru ca am fost plecata din tara chiar in saptamana aceea, dar am fost izbita de cum am ajuns in cartier, de felul cum s-a derulat acest proces, laudabil in aparenta. Vazand dezastrul lasat in strada, si anume aparate intregi din loc in loc, sau demontate de tigani, si lasate imprastiate, m-am suparat foarte tare! Am deschis discutia la servici a doua zi, si stupoare! Aflu ca actiunea a fost doar facuta publica in scop de reclama, ca n-au existat cu adevarat colectori si ca tiganii n-au facut nimic in plus sau minus fata de indeletnicirile tipice. Oare e posibil sa fie adevarat? Chiar as dori sa mai aflu pareri, in privinta acestei campanii, pentru ca privelistea dezolanta din duminica aceea n-am s-o uit curand. Am incercat insa sa gasesc si ceva bun in asta, si anume ca oamenii au reactionat, si asta este bine pentru noi toti! E clar ca avem nevoie de initiative, e clar ca avem nevoie de oameni care vor sa faca, nu doar sa dea din gura, si astfel vor putea sa ‘miste’ masele.
29 aprilie 2008 at 5:59 pm
Campania aia a fost un fiasco! A fost doar publicitate electorala, o initiativa ce TREBUIA bifata. Nepromovata suficient, a esuat lamentabil ca un balon de sapun. Noi am ramas doar cu bifa, guvernantii se pot lauda cu aceasta inititativa in lupta lor de obtinere a acquis-ului comunitar, probabil. Sau cu alte cuvinte: „dinafara-i vopsit gardul, inauntru …leopardul”
8 mai 2008 at 10:44 am
revenind la codurile de culori. sticla era in tomberoanele cu sticker verde, nu? eu, cel putin, acolo puneam sticlele. pana cand am vazut acum cateva zile un tomberon de-ala cu sticker verde pe care scria „Alte deseuri”. Asa ca nu pot sa nu ma gandesc ca si chestia asta cu selectarea gunoiului e doar un lucru ce trebuia bifat si acolo, la capat, selectarea se deselecteaza cu succes si-s puse toate in acelasi loc.
9 mai 2008 at 11:20 am
astazi in drum spre servici am urmarit tomberoanele si culorile si mi-am notat ca sa nu uit.
Langa Piata Izvorul Rece erau 3 colorate in felul urmator:
– Verde – plastic
– Galben – hartie/carton
– Albastru – deseuri generale
Pe Bd. Lacul Tei, pe marginea parcului Tei, culorile erau un pic altfel:
– Verde – sticla
– Galben – plastic
– Albastru – hartie/carton
Si acum intrebarea: cine sta in casa rosie? :P
12 mai 2008 at 3:47 pm
oameni buni ( vorba lu ‘ banica ) , si eu as vrea ca poporul roman sa recicleze gunoiaiele. o sa incep si eu sa reciclez, nici vorba.. dar mai intai as vrea ca poporul roman sa invete sa isi ADUNE gunoaiele. a trecut Pastele, a trecut 1 mai , au fost 2-3-5 ore insorite in care tot romanul a iesit la ”iarba verde”. ( sa o numim ”verde initial”) . au fost la padure .. ( intamplator locuiesc la 3 km de o padure unde mi-ar fi tare drag sa imi plimb cainele …) dar nu , din pacate nu este momentul acum.. si nu va fi momentul inca o luna de acum incolo .. pt ca in cele 2-3-5 ore de soare si gratare , romanul a acoperit ”verdele initial ” cu ” cenusiul natural” al trecerii lui pe acolo .. hartii, pungi, cutii de bere , pet-uri, tavi / tavitze / tavulitze, pahare si paharele ( de plastic si nebiodegradabile, normal!), toate zac la noi in padure.. la tv spuneau ca firmele de salubrizare au adunat vreo 20 to de gunoi doar dintr-o padure de la marginea bucurestiului .. va dati seama ce se intampla daca vremea frumoasa tinea 3 zile ca-n povesti ?? asa ca pana la reciclare e cale lunga drum de fier..
asa ca nu va suparati pe mine, va rog, ca nu imi dau cu parerea vis a vis de culoarea pubelelor. nu de alta , dar oricat de optimist as vrea sa gandesc , tot imi vine in minte gandul ( parshiv ?! ) ca au pus sus-mentionatele pubele selective doar de gura UE ..
12 mai 2008 at 4:29 pm
@bernoise: si eu zic la fel, ca au pus pubelele colorate de gura lu’ UE. si inconsecventa culorilor e o dovada in plus. dezbaterea pe tema culorilor alese e doar una tangentiala si, intr-adevar, a discuta despre cum sa adunam gunoaiele in urma noastra e mai important decat a discuta despre reciclare. adica, important e sa taiem raul la radacina.
insa, din cauza ca nu mai sper ca romanul sa isi schimbe perceptia cu privire la lasatul gunoiului in urma parca imi vine sa sper ca aceasta campania de reciclare selectiva sa loveasca „cu manta” si bila curateniei. Si daca le dam romanilor culori poate o sa perceapa totul ca o joaca! Sau sa ai la fiecare selectare de gunoaie cate un cod unic pe care sa il trimiti prin SMS nu stiu unde si sa primesti un breloc cu un tomberon colorat?
Hai ca ma aberez, scuze!
13 mai 2008 at 9:10 am
revin si eu cu o chestie care imi sta „pe creier” si nu am unde s-o povestesc… :)
Eu fumez. Eu am masina. La minim un pachet pe zi se string 2 gunoaie, tipla de plastic in care e invelit pachetul si poleiala de la interior care trei’ rupta sa poti scoate tigarile. In acelasi timp mai se string… sticle de 0.5 l … goale… pungi plastic si hirtie… servetele…
Eu va spun acum ca toate astea la mine in masina sint aruncate in spatele scaunului de sofer. O data pe saptamina iau o punga le string si le arunc…
Daca ar face toti asa… ar fi curat… dar cum sa-si „murdareasca” tzaranu masina… nu stiu de ce dar nu imi vine in cap acum decit clipul cu tzaranu din spania care si-a luat Audi…
sry scorillo, again off topic… :)
13 mai 2008 at 11:44 am
Revin si eu tot cu o chestie ‘calda’, de azi dimineatza!
Mai intai a fost „satisfactia”. La initiativa mea de a pune gunoiul in saci separati, au percutat toti colocatarii de pe cele doua paliere, care-si duc gunoiul in acelasi balcon. Pe burlan se arunca doar resturile. In scara e permanent o cutie de colectare a pliantelor din cutiile postale.
Munca de lamurire cu femeia de servici, sa le vanda decat sa le arunce, nu a fost prea grea, ca doar avea „procent” din vanzare!
Astazi insa, la iesirea din scara,ma izbeste in fata masina de gunoi. Si stupoare! Sacii respectivi erau aruncati unul cate unu in masina de gunoi. I-am intrebat pe gunoieri – de ce nu i-a lasat pe loc, asa cum era conventia? Si mi-au raspuns – ca asa i-a rugat femeia de serviciu! M-am enervat instantaneu, si m-am intors la presedinte deoarece nu vedeam deloc femeia de servici, prezenta intotdeauna la ridicarea gunoiului. Si iarasi stupoare! Cea veche plecase la tara, satula de prea multe ‘cerinte’, iar asta noua deservea vreo 4 scari, iar el mi-a motivat ca nu mai vin colectorii sa ridice sacii deoarece ei erau tocmiti de cea veche!
Deci, am crezut in ceva, ce nu se poate traduce inca prin autoeducare.
A urmat apoi „dezamagirea”, pentru ca mi s-a mai daramat inca un castel de nisip! Dar, ‘traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul!’
Ok, hai sa-mi caut masina, mi-am zis, ca poate ‘ma relaxez’ in trafic!
Iar daca ma gandesc mai bine, ceea ce am si facut pe drum, e ca, si eu am avut pornirea grea in acest proces de colectare, si nu-i o solutie sa consider totul perdut.
Simt ca mi-a ramas si o farama de satisfactie pentru initiativa mea, ulterior esuata.
Caut in mine „Speranta”, motivatia pentru care am ales sa traiesc aici! Poate ca o sa-mi gasesc taria s-o iau de la capat, cu tot acest proces,
caci sa duc eu sacii la ‘punctele de colectare’, clar n-am s-o fac! Si nici sa traiesc in alta parte!
Si in alte tari sunt prost selectate gunoiele, in unele locuri, dar…la ei „toti” sunt multi mai multi! Poate astfel, reusim si noi sa ne „inmultim”! Caci pana la ‘daca ar face toti asa..’, e suficient si ‘ cate putin fiecare, dar bun!
15 mai 2008 at 8:58 am
eu nici nu am incercat sa vorbesc cu femeia de serviciu. poate ca unde nu imi imaginam ca cei care ridica gunoiul ar putea sa le puna separat. asa ca il car, asa selectat, pana la tomberoanele colorate. dar dupa cum ziceam, incep sa imi pierd speranta ca acele tomberoane colorate sunt la randul lor tratate selectiv.
ma rog… daca vine UE si ma intreaba io am sa scot pieptul inainte ca un soim la patriei si am sa zic: eu gunoiesc selectiv! poate imi da o insigna!
20 mai 2008 at 9:30 pm
In seara asta mi-am descarcat o tura de plastice si am vazut placut surprins ca cele 3 tomberoane de la Piata Galati (liceul Dimitrie Cantemir) isi faceau treaba. Asa cat am putut sa vad, gunoaiele erau selectate si puse in tomberonul corect. Si tomberoanele aproape pline.
Cine stie, poate incepe incet-incet.
3 iunie 2008 at 4:36 pm
Astazi am ajuns la birou mai tarziu, si am avut placuta surpriza sa citesc un e-mail, care a reusit sa ma scoata instantaneu din starea de empatie cu care venisem, dupa o groaznica durere de cap, si incercarea de a rezolva cateva probleme administrative.
M-am bucurat atat de tare, ca nu ma pot abtine sa nu postez aici continutul. N-am prea multe de comentat in acest sens, pentru c-am postat deja „my own awareness” in „romanul” de mai sus.
Am si colegi reticenti, „la substraturi”- zic ei, dar parerea lor nu mi-a umbrit cu nimic bucuria mea!
Incet dar sigur, …cele rele se vor spala! Cred in asta, si mai ales cred in initiative constructive!
„In line with the Group’s internal social responsibility policies, X Romania will begin implementing a recycling and environmental awareness program targeted to all company’s employees, entitled GREEN OFFICE. The program aims at improving the quality of environment through office-based environmentally sound measures at a corporate level. The HR Division, together with the Corporate Affairs Department within the Marketing & Communication Division, will be responsible for the implementation of the GREEN OFFICE program. However, all divisions of the company will contribute to the deployment of the program and therefore, we need your support.
The first phase of the GREEN OFFICE program will run between April – September, and it includes several stages:
-In-house assessment of the environmental situation of the company
-In-house Programme Integration within the current activities
-In-house Programme Promotion for the employees (starting with June)
-Acquisition/installation of selective collection system containers for plastic and paper
-Programme Awareness and Training for all employees of X Romania (starting with June)
-Programme Monitoring of the level of awareness of the employees and the quantities collected
Main benefits of the program include:
-Makes good business sense – reducing bottom line office running costs such as electricity, water, heating, consumables, with immediate effect.
-Improves staff motivation – boosting staff motivation and commitment to organizational values that go well beyond economic growth.
-Boosts corporate image – at company level, it is extremely important to be socially and environmentally responsible, given today’s ever growing awareness of customers for environmental and social concerns.
-Improves the environment – the end result is to reduce the footprint on the environment by the company and the GREEN OFFICE, in relatively short time and quantifiable ways.
More information about GREEN OFFICE will be made available to all employees within the following months”
Sper sa mai dau idei si altora!
3 iunie 2008 at 5:43 pm
asta e un proces greu insa e bine ca o firma isi foloseste tot know-how-ul in definire si urmarire procese pentru asa ceva. daca oamenii vor simti ca totul se face cum trebuie, vor imprastia vorba…
10 septembrie 2008 at 4:26 pm
conceptul Der Grunde Punkt a inceput sa functioneze si la noi