Taxe si Comisioane

In momentul in care semnam un contract cu o banca pentru a deveni clientii lor, semnam si acceptam si lista taxelor si comisioanelor pe care banca le va percepe in cadrul acestei relatii contractuale. Taxe si comisioane care pot modificate unilateral de catre banca fara vreo explicatie.

Unele dintre ele mi se par normale, altele insa…

Comision retragere numerar:

Ne depunem banii in banca. Le punem la dispozitie banii nostrii, bani pe care ei ii folosesc ca sa scoata profit prin credite oferite, de exemplu. E si normal pentru ca asta e afacerea lor. Nu le contest acest drept. Ceea ce e deranjant insa este ca eu platesc comision la retragerile de numerar din contul meu.

Pot sa inteleg cand trebuie sa platesc penalitati pentru lichidarea de depozite inainte de scadenta. Primesc o dobanda mai buna, banca isi face niste planuri cu banii aia. Dar in cazul contului curent, cand dobanda de obicei este minuscula (in cazul meu este 0,1%), nu reusesc sa inteleg. Si banuiesc ca e dreptul meu sa imi pastrez banii in cont curent pentru a-i avea la indemana prin cardul meu bancar, fara nicio limitare legata de data scadentei unui depozit. Dar daca vreau sa imi accesez banii mei din contul curent, platesc comision la retragere. Platesc comision de intretinere cont si asta ar trebui sa fie pretul platit de mine ca aleg sa tin banii in banca si nu la saltea.  Astfel, comisionul la retragere de numerar este absolut nejustificat din mai multe motive:

 • imi limiteaza accesul la fondurile proprii
 • platesc acest serviciu de doua ori
  • platesc deja un comision de adminstrare cont si operatiunea asta pe care o efectuez asupra contului meu ar fi trebuit cuprinsa deja in cuantumul acestui comision
 • nu exista o explicatie pertinenta pentru acest comision
  • daca banca doreste sa descurajeze cererile de eliberare de numerar, probabil pentru limitarea costurilor, acest lucru ar trebui sa fie problema exclusiva a bancii.
  • daca se urmareste incurajarea platilor cu cardul la comercianti iarasi nu e problema mea. Exista inca prea multe locuri in care platile cu cardul nu sunt acceptate (taxiuri, magazine mici, de cartier, plata intretinerii, unele restaurante – de exemplu, Tratoria Il Calcio), ca sa nu mai zic ca inca se intampla ca POS-ul sa nu functioneze cateodata in locuri unde platile cu cradul sunt acceptate. 

In alta ordine de idei, am fost anuntat de catre banca mea ca incepand cu 1 februarie 2008 comisionul de intretinere pentru conturile in Lei a crescut de la 0,5 RON la 1,5 RON pe luna. Adica s-a triplat !! Comisionul pentru conturile in EURO a crescut de la 0,5 EUR la 1 EUR pe luna.  La dobanda de cont curent de 0,1% pe care o am eu, am facut un calcul sa vad de ce suma am nevoie in cont pentru a nu pierde bani prin plata acestui comision de administrare. Si a iesit ca suma minima in Lei pentru a acoperi cei 1,5 RON lunar este 18.000 RON si suma minima in Euro pentru a acoperi acel 1 EURO lunar este 12.000 EUR. Deci chiar daca eu as avea in contul curent de exemplu 17.000 RON o sa primesc mai putina dobanda decat platesc comision de administrare. De parca suma de 17.000 RON ar fi o suma nesemnificativa pe care banca nu este interesata sa o atraga. Ne scuzati stimati bancheri, dar  pentru noi suma asta este semnificativa si nu vad sensul in a plati comision de administrare mai mare decat dobanda primita.

Deci… de ce trebuie sa platesc in plus comision la retragerea de numerar?

Comision interogare cont la ATM:

Aste e tare de tot! Daca vreau sa vad cati bani am in cont trebuie sa platesc un comision. Ca si cum acest lucru nu este dreptul meu. Sa fim intelesi! Nu e vorba de suma in sine, e vorba de un principiu.

Ce fac cand mai am 125 RON pe card dar eu nu stiu si am nevoie de 200 RON? Ar fi mai multe scenarii:

 1. Interoghez contul, platesc comisionul de interogare cont (0,3 RON) si retrag 120 RON (ca trebuie sa mai las si pentru comisionul la retragere numerar)
 2. Incerc sa retrag 200 RON, nu pot. 150 RON? Nu pot. 100 RON? Am reusit, si platesc comisionul de 0,2% (minim 0,2 RON) . Faza e ca pana acum am facut de fapt 3 interogari de cont si nu am platit niciuna. Asta ca sa demonstrez ca acest comision e si ilogic.
 3. Doar asa ca sa le fac in ciuda ma duc la ghiseul bancii si intreb care este disponibilul in cont. Apoi ma duc la ATM si scot 120 RON. Sunt sigur ca acest cost suportat de banca pentru ca persoana de la ghiseu sa imi dea informatiile cerute este mai mare decat 0,3 RON. Un argument in plus ca acest comision este ilogic.

Faza e ca la inceputurile cardurilor bancare in Romania informatia despre disponibilul in cont era oferita gratis. Nu reusesc sa inteleg de ce s-a schimbat. De ce sa nu castigam niste bani din chestia asta, si-or fi zis bancile, vazand ca romanii isi interogau in draci conturile prin ATM ca sa vada cand intra si salariul ala…

Ce e de facut? 

In alte tari din Europa nu exista comision la retragere numerar. Stiu sigur ca cel putin Austria au existat insa au fost desfiintate. Bineinteles ca bancile nu au renuntat de buna-voie. Au existat dezbateri publice aprinse, contestatii, dar pana la urma au fost desfiintate in numele protectiei consumatorului. Sunt tari in Europa in care aceste comisioane inca se percep, deci nu suntem noi romanii ultimii. Dar puteti fi siguri ca nu o sa scapam de comisioanele astea asteptand ca bancile sa cedeze de bunavoie sursele astea de venit.


3 responses to “Taxe si Comisioane

 • Flojo

  Sunt 100% de acord! Daca aduni toate comisionele ajungi la niste sume aberante care bancile le percep:
  – comision de intretinere
  – comision la retragere numerar
  – comision la plata cu cardul (pe care intr-adevar il plateste comerciantul, dar banca tot incaseaza!)
  – comision pt Online Banking
  – orice transfer sau plata de factura online costa! (daca ar fi sa scoti bani si sa platesti cash oricum ar costa, si banca percepe comision si la plata cu cardul)

  Realistic vorbind, nu ai cum sa ajungi sub 10 lei pe luna, si la o luna mai bogata (vezi decembrie, cand se fac multe plati, cadouri, etc.) banca face o groaza de bani pe spinarea noastra. Ar trebuie atunci sa-ti dea credit cu 0% dobanda, ca au de unde, asta e clar!

  Legislatia Romaniei care permite hotia asta este absolut aberanta.

 • monster

  Aveti grija cu conturile ca intrati „in belea” (cum se zice in limbajul de cartier). Eu am avut un cont deschis acum 5 ani la o banca. Am vrut sa-l inchid dar am fost sfatuita, chiar rugata, sa pastrez acel cont pentru ca nu ma costa absolut nimic. Trecand intamplator pe la banca, ca sa verific conturile sotului la care sunt imputernicita (lucru pe care il fac destul de des), o angajata mai isteata mi-a semnalat faptul ca pe contul vechi, deschis acum 5 ani, am deja un debit de 8,5 RON si daca ajunge la 10 RON sunt obligati sa raporteze in baza de date a datornicilor. Prin urmare orice credit imi va fi refuzat. Interesant este si nivelul de pregatire al angajatilor bancii care nu mi-au comunicat acest lucru. CONCLUZIA: va duceti la banca unde ati avut cont deschis acum zeci de mii de ani si intrebati in mod explicit daca aveti debite.

 • Terry

  Am vrut si eu sa imi fac un cont in eur la ING Bank si daca faceam acest lucru imi luam cea mai mare „teapa” in afara de taxa de administrare anuala care este de 15 euro desi pe site ei spun ca este 14 euro, comisionul de retragere variaza intre o,5-0,7%… SI ACUM VINE BOMBA… dorind sa gasesc corespondent al bancii in Spania am gasit intradevar ING Direct care este exact acelas lucru dar CULMEA am fost informata de catre angajatii ING Romania ca toate tranzactiile facute prin ING Drect se percep cu un comision mult mai mare deoarece este vazut ca o alta banca. Si acum va intreb eu… fratilor in tara asta merge ceva pe bune?? De ce mai stam aici??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: