Cosmopolis – primul oras european… cu iz romanesc.

In febra asta a imobiliarelor, cu imbogatiti peste noapte din terenuri ale caror preturi sunt umflate cu pompa, am indraznit sa ma gandesc ca poate as putea face si eu o „afacere” in domeniul asta. Si ma duc la Cosmopolis cu un prieten sa vedem ce-si-cum: preturi, conditii, machete de apartament…

Ajung acolo destul de greu, din cauza ca a trebuit sa merg pe centura… dar asta nu ar trebui sa fie o problema pe termen lung din cauza proiectelor trambitate de guvernul nostru: largirea soselei de centura (a inceput studiul de fezabilitate ! wow!) si apoi crearea uneia noi in afara noii zone metropolitane a Bucurestiului (sper ca nu o s-o mute pe-asta, asa largita).

Show-room-ul e foarte frumos. Suntem serviti cu cate o cafea… Vedem machetele… foarte interesant. Primul lot, Cosmopolis 1, e vandut in intregime. Ni se prezinta Cosmopolis 2 ale carui preturi sunt mai mari decat cele aplicate primului lot. Fir-ar sa fie, preturile astea cresc fara nicio noima. Poate ca din cauza ca a scazut Euro. Acum ma astept sa creasca tocmai din cauza ca a crescut Euro.

Citesc contractul ca sa nu care cumva sa patim la fel cum au patit saracii oameni in cazul Impact. Probabil ca mai tineti minte: Euro a scazut in raport cu leul si Impact-ul a modificat preturile pe contractele incheiate ca sa isi acopere pierderile din curs valutar. Sau ceva de genul asta. Deci tot riscul fluctuatiei cursului valutar pica pe umerii cumparatorilor. Aici, insa, nu era asa. Parea corect, asa cat ma pricep eu la citit contracte.

Ce mi s-a parut ciudat era ca Dezvoltatorul era exonerat de multe obligatii in cazurile de forta majora, dar asta e un lucru normal. dar m-a facut curios sa citesc articolul in care este definita  Forta Majora. Il redau aici cu sublinierile mele:

„15.2 Reprezinta caz de forta majora orice eveniment sau cauza exterioara, independenta de vointa partilor, neimputabila acestora si care nu poate fi in mod absolut, prevazuta, controlata ori depasita de catre acestea, si, care conduce la neindeplinirea, indeplinirea necorespunzatoare sau la intarzierea executarii acestor obligatii de catre oricare din, dar fara a se limita la, urmatoarele circumstante: razboi, anarhie, greve, lipsa fortei de munca, lipsa de materiale de constructie in zona, razboi civil, cutremure, incendii de proportii, explozii devastatoare, furtuni, inundatii si alte fenomene meteorologice cu consecinte catastrofale.”

Eu personal nu am mai vazut vreun contract de buna credinta care sa aiba o astfel de definitie a Fortei Majore. Voi?

Greva este un drept stipulat in actualul Cod al Muncii. Este dreptul nostru ca oameni ai muncii (stiu ca e o sintagma cu iz comunist). Greva (asa cum e ea precizata in contractul asta) nu are cum sa apara dintr-o cauza exterioara antreprenorului, cauza care sa nu poata fi controlata de acesta. Este imposibil ca greva sa fie considerata un caz de forta majora.  In Franta, in anii ’80, Electricite de France (ED) a fost data in judecata pentru neindeplinirea obligatiilor de distribuire a energiei electrice de catre un client pentru ca o parte din angajatii ei au intrat in greva . Bineinteles, amploarea grevei in cazul EDF era de nivel national si pot intelege de ce au scapat de plata despagubirilor, insa asa cum e precizat in contractul de la Cosmopolis, grevele simple invocate ca Forta Majora pot fi orice greva a muncitorilor de pe santierele lor. Si aceste greve ar trebui sa poata fi prevenite.

Lipsa fortei de munca. Incredibil! In conditiile actuale de pe piata fortei de munca in Romania cui nu i-ar placea sa semneze contracte cu clientii lor punandu-se la adapostul Fortei Majore in cazul in care nu gaseste cu cine sa execute contractul? Din ce cauza o fi inflorit atat de mult outsourcingul in ultimul timp? Unul dintre motive a fost, intr-adevar poate nu cel mai important, dorinta clientului de a nu se stresa de existenta fortei de munca. A semnat contractul cu o firma care s-a „legat” sa ii asigure forta de munca si nu mai are nicio grija cu retentia personalului. Sunt sigur ca acea firma care a ales sa semneze un contract de outsourcing nu ar accepta o astfel de clauza.

Lipsa materialelor de constructie in zona. Asta mi se pare halucinanta! Cum adica? Cine trebuie sa se asigure de existenta de materiale de constructie in zona? Eu? Poate ar trebui sa investesc si intr-o statie de betoane undeva in apropierea santierului ca poate raman saracii fara materiale de constructii si trebuie sa le sar eu in ajutor. Si la urma urmei, ce inseamna „in zona”? Cat e raza cercului unei „in zona”? Cred ca ar trebui sa cer definitia lui „in zona”. Si daca nu pot face o statie de betoane „in zona” macar sa inchiriez niste basculante si sa dau o fuga pana la Campulung sau poate chiar pana la Alesd sa le aduc oamenilor materiale.

Nu stiu daca ati remarcat modul in care sunt „insinuate” aceste 3 cazuri. Sunt bagate in mijlocul unei enumerari standard de cazuri de forta majora. Intre „razboi, anarhie” si „razboi civil, cutremure, incendii de proportii, explozii devastatoare, furtuni, inundatii si alte fenomene meteorologice cu consecinte catastrofale.”… adica exact cazurile pe care le regasiti in orice contract normal. Faptul ca au fost introduse intre „anarhie” si „razboi civil” care sunt legate din punct de vedere logic, reprezinta pentru mine o dovada de rea-credinta. Sunt puse in mijloc si nu la inceput sau la sfarsit tocmai sa nu iti sara in ochi absurdul prezentei lor in enumerare. Incepi si citesti enumerarea, recunosti lista standard si sari peste paragraf. Eu am citit cu atentie doar din intamplare pentru ca m-a frapat numarul mare de situatii in care Dezvoltatorul invoca Forta Majora pentru a scapa de obligatii.

In cazul in care termenul de finalizare promis este depasit din cauza antreprenorilor contractati de Dezoltator, acesta din urma are o perioada de gratie de 3 luni fara plata de penalizari. Daca nici atunci nu e gata, Dezvoltatorul poate invoca Forta Majora. Si tot asa!

Suntem mult prea mici, noi simplii cumparatori, printre tertipurile astea.

In alte locuri prin contract e precizat ca daca eu aleg modalitatea de plata in rate si intarzii plata ratei cu mai mult de 20 de zile fata de termenele de plata, Dezvoltatorul este indreptatit sa rupa contractul si sa ma oblige sa platesc daune contravaloarea a 10% din Pretul Vanzarii (adica pretul total). Dezvoltatorul nu e obligat sa dovedeasca ca i-am provocat vreun prejudiciu si „…va retine daune din avansul achitat de Cumparator, iar diferenta  (daca este cazul) va fi restituita Cumparatorului in termen de 10 zile de la vanzarea imobilului catre un tert interesat.”

Mie mi se pare ca unii sunt mai egali ca altii in contractul asta. Dezvltatorul are dreptul sa invoce Forta Majora in conditii indoielnice (pe langa perioada de gratie de 3 luni din oficiu) si eu daca intarzii 20 de zile nici nu ma intreaba! Mi-a luat 10%. Sau poate tre’ sa mai aduc bani de-acasa sa ajung la 10%.  

Am semnalat aceste absurditati si a ramas ca vom primi clarificari. Nu am primit nicio astfel de clarificare in schimb am primit o noua versiune de contract care inasprea pe alocuri conditiile. Am renuntat sa mai astept ceva de la ei.

Am fost pe-acolo prin noiembrie 2007 si erau doar cateva gropi sapate (nu stiu cate, or fi fost 100, or fi fost 10). Aveau termena de livrare 15 iunie 2009 pentru Cosmpolis 1  si 15 decembrie 2009 pentru Cosmopolis 2. Uitandu-ma pe machete imi venea greu sa cred ca e posibil. Acum sunt aproape sigur ca e imposibil, dar ei stiu ca pot invoca Forta Majora (lipsa fortei de munca o pot si dovedi). 

 In rest, toate’s bune!


13 responses to “Cosmopolis – primul oras european… cu iz romanesc.

  • Rhadoo

    well said !!! Sint curios cum or fi contractele altor complexe de apartemente, eu am incercat sa obtin modele de contracte sunind la diversii ofertanti de pe piata, dar am ramas cu impresia ca aceste contracte sint „top secret”, sau cel putin ar fi trebuit sa merg la cel putin 2-3 intilniri, la sediul lor (lol). Chiar nu isi dau sema oamenii astia ca un om normal „la cap” in primul si in primul rind vrea sa aiba un contract care sa ii permita sa doarma linistit ? Ma doare fix in p. de marea parte a informatiilor care se gaseste pe site-urile lor !!!
    Get’em Scorillo

  • florin

    Este clar ca merge treaba cu vanzarea apatamentelor (care nici nu stii cand vor fi gata, nu ?) merge struna. Super business!
    Daca vrei sa cumperi acum un apartament acum si nu ai de unde atunci vanzatorul iti baga pe gat ORICE. Normal!!!

    Deci economia noastra este tot in…tranzitie… si o sa mai fie inca inca vreo 4-5 ani… Asta e!

  • alexandrescu mircea

    Doresc sa aflu mai multe informatii despre proiect ,locatie,stadiu de executie,apartamente disponibile si o lista detaliata de preturi.Multumesc

  • scorillo

    @alexandrescu mircea: imi pare rau, dar astfel de informatii nu pot fi gasite pe blogul asta (cel putin nu semnate de mine).

  • muse

    Raspuns celui care a scris „romanul” de mai sus: nu numai ca am semnat contractul, dar am si platit si sunt foarte fericita si este cel mai bun lucru care mi s-a intamplat de multi ani! Faptul ca, in sfarsit, voi avea casa mea, dar, mai ales, aceasta va fi intr-un orasel frumos, linistit, modern, foarte aerisit (!!), cu foarte multe spatii verzi si toate facilitatile de care ai nevoie, ca sa nu mai spun de constructia in sine a apartamentelor (moderne, frumoase, aerisite datorita spatiilor mari), toate astea ma fac fericita. Riscul de a cumpara un imobil inainte ca acesta sa fie construit exista in Romania, datorita proastei calitati atat de materiale, cat si de mana de lucru, a celor mai multi constructori. Nu este insa cazul investitorilor straini, cu experienta de peste 50 ani in imobiliare in extern, care nu si-ar permite sa-si strice imaginea intr-o zona externa, mai ales in cazul Opus, al caror prim proiect extern este acesta, din Cosmopolis! Referitor la cazurile de forta majora:)): este logic ca, daca sunt razboaie sau alte situatii neestimate acum, ramai si fara mana de lucru si fara materiale de constructii. Eu cred ca nu ai citit deloc bine contractul (chestiile cu greva si materialele „lipsa” nu sunt deloc probleme de luat in calcul pentru un cumparator; altele ar fi: ex. majorarea de pret daca au gresit proiectul si tu platesti pentru niste mp, ca la finalizare, sa existe riscul sa te trezesti cu mai mult de 2% mp decat cei cumparati de tine, pe care va trebui sa ii platesti. Dar si asta e logic si numai daca se intampla. Gandind tot proiectul lor, este absurd sa se greseasca cu mai mult de -/+2%!! Deci nu vad nicio problema in contractul lor, pe care chiar il consider bine intocmit si acoperitor atat pentru mine, cumparatorul, cat si pentru ei, normal.
    Si ca sa te linistesc complet cu materialele de constructie si cu mana de lucru, iti recomand sa te mai duci inca o data acolo, sa vezi in ce stadiu sunt acum, ce materiale performante folosesc (daca te pricepi:), ca sa nu spun ca, de la 700 muncitori, acum sunt 1000, romani, turci, ca sa nu pomenesc si de germani mai nou! Spun asta pt ca singura mea frica era mana de lucru a muncitorului roman (pe care cu totii il cunoastem cum lucreaza..), dar m-am linistit complet cand am vazut ca la ei toti sunt supravegheati de echipa lor numeroasa de turci. Si inca ceva: firma are o reputatie imbatabila in Turcia, cu asta se ocupa de mai bine de 50 ani si daca ai fost pe la mare in Antalya, sau prin Istanbul.. foarte multe din apartamentele de lux, sau din hotelurile de 4-5 stele, sunt ale lor, facute de ei. Ideea de plecare cand iti iei o casa intr-un complex rezidential care SE VA construi, este sa te interesezi cat mai mult despre constructor, despre experienta lui in domeniu si despre reputatia lui. In cazul Opus, firma care construieste Cosmopolis, nu exista dubii.
    ps: este clar ca si mie mi-e frica, doar am platit pentru ceva ce inca fizic nu exista, dar mi-am dorit sa scap de mizeria din Bucuresti; asa ca promit ca, peste 1an jumate cand o sa ma mut, o sa revin aici si o sa va spun daca este totul asa cum spun ei acum ca vor face si asa cum am visat eu mereu ca vor fi casa mea si imprejurimile in care voi trai!

  • scorillo

    @muse: Multumesc pentru comentariu. Ma bucur ca totul merge bine acolo, pentru ca orice proiect de genul asta terminat cu succes inseamna si o imbunatatire a conditiilor generale de viata. Proiectul Cosmopolis este unul foarte ambitios si conceptul e super! Insa trebuie inteles ca aceste posturi ale mele, inclusiv cel pe care, foarte „elegant”, l-ati numit „roman”, este sa atrag atentia asupra unor lucruri care mi se par ciudate in lumea in care traiesc. NU urmaresc sa stric afacerea cuiva. Ati citit ceva de genul „aveti grija cu astia! nu semnati!” in postul meu?

    Am citit destul de bine contractul, am vazut acea clauza/clauze in care se vorbea despre plata in plus in cazul unei suprafete construite mai mari sau despre returnarea unei sume in caz ca suprafata e mai mica. Dar lucrurile astea mi s-au parut oarecum pertinente. Poate ca mai sunt si alte clauze indoielnice in contract, insa am ales sa vorbesc numai despre Forta Majora. Si cred ca asta e o dovada ca nu urmaresc sa distrug afacerea celor de la Opus ci sa fac lumea sa se gandeasca la anumite aspecte.

    Este evident ca anarhia, razboiul, razboiul civil limiteaza accesul la forta de munca si la materiale de constructie. Din punct de vedere juridic acest lucru este subinteles. Deci, re-precizarea acestor doua cazuri de forta majora este futila si din cauza asta suspecta. Si sunt de luat in calcul de cumparator pentru ca pot avea impact asupra termenului de livrare. Si ziua in care te muti in noua ta casa este importanta pentru ca reprezinta implinirea unui vis. Si nimanui nu ii place ca altcineva sa se joace cu visele lui.

    Este foarte bine ca exista muncitori care sa lucreze acolo. Foarte bine si ca exista muncitori germani! (nu imi bat capu’ sa inteleg cum ati aflat dumneavoastra ca sunt si muncitori germani). E foarte bine ca sunt materiale. E foarte bine ca se va termina in timp, chiar si mai devreme dupa cum spunea un sef de Opus intr-un ziar. Dar acest lucru nu descalifica „romanul” meu.

    Lumea e obisnuita sa citeasca contractele pe diagonala. Nu am sa uit episodul Impact si ar fi bine ca nimeni sa nu il uite. Debandada autostrazii Transilvania pare datorata unei acceptari de contract dezechilibrat in favoarea unei parti. (stiu ca in cazul autostrazii una dintre parti este statul roman si asta ii da o aroma aparte insa in postul asta vorbesc despre contracte nu despre partile implicate). Asta este intentia mea… sa incurajez romanul sa citeasca contractul cu atentie, sa il incurajez sa ceara lamuriri. Sa il fac sa inteleaga ca poate si el singur sa isi faca o viata mai buna prin luarea de pozitie. Nimeni nu ii va da nimic pe gratis.

    Sa ne gandim la tarifarea la secunda in cazul convorbirilor mobile. A trebuit sa vina un al treilea operator care sa arate ca e posibil si altfel pentru ca cei doi mari sa binevoiasca sa adopte acelasi mod de tarifare. Pana sa il adopte insa, au incercat sa ne „prosteasca” spunand ca nu e posibil asa ceva in tehnologia GSM. Ca cel de-al treilea nu e GSM si de-aia poate.

    Se zice: „Cere si ti se va da!”. Eu zic: „Haideti sa fim mai multi care cerem ca sa speram ca ni se va da ceva!”

  • muse

    @scorillo: Scuze pentru „roman”:); pana la urma, m-am trezit si eu scriind un alt .. „roman” ca si tine:P
    Ce sa spun? Ai perfecta dreptate si imi place modul tau de a gandi. Cand spui ca oamenii trebuie incurajati sa ceara ceea ce este absolut normal (nimic absurd) pentru ei, nu numai ca asa si trebuie, dar cine nu o face, isi asuma riscurile din viitor! Toti trebuie sa solicite, sa se agite sa obtina si, daca nu reusesc, sa nu semneze nimic, daca ceva nu li se pare in regula. Este dreptul de a alege si romanul trebuie sa stie ca are dreptul asta, mai ales acum, cand sunt atatea alternative.
    Pe de alta parte, este adevarat ca uneori esti pus in situatia in care nu ai ce sa faci, chiar daca ceva nu functioneaza asa cum ar trebui… Dar este cazul institutiilor de stat, care sunt praf in Romania si, din pacate, trebuie sa le faci jocul; altfel, ramai cu problema ta nerezolvata!!! In schimb, in cazul unor firme comerciale, atunci este clar ca poti negocia si obtine ceea ce este echitabil si pentru tine.
    Sunt o persoana care am fost ferita (Doamne-ajuta!) de drumuri pe la ghisee, de stat in picioare cu orele, de situatii de nebagat in seama si de flit pe care il primesti din partea unor functionari. Dar… mi-a venit si mie randul sa trebuiasca sa ma ocup singura de niste acte si… stai sa vezi minune! A trebuit sa fac cadastrele unor imobile.. apelez la un „inginer cadastral”.. imi spune cat este comisionul lui… dau niste telefoane, vad ca si ceilalti „ingineri” practica aceleasi tarife… si zic OK. Ii dau actele,ma costa in total (comisionul „inginerului” + plata catre oficiul de cadastru) 23 milioane(!!!) si vine timpul sa le primesc. Nu stiu despre ce e vorba, deci nu verific in momentul in care mi le preda „inginerul”. Ma uit peste ele peste cateva zile si… ambele erau gresite! Si in mai multe locuri! De fapt, nu era paragraf fara greseala! Ma apuca nervii, nu numai pe terminatele alea de operatoare de la oficiul de cadastru, dar mai ales pe marele „inginer cadastral”, care mi-a luat o caruta de bani si nici macar nu a verificat lucrarile si mi le-a predat gresite! O sun si imi spune ca, in caz de erori in lucrari, trebuie sa mergi personal sa rectifici!! Deci dai multi bani ca tu nu ai timp si nici nervi de astfel de drumuri, dar nimeni nu iti garanteaza ca vor iesi corecte actele tale, iar, in cazul asta, trebuie sa mergi tu personal sa le rectifici! De unde imi venea sa ma duc peste cucoana aia sa-i cer banii de comision inapoi…In fine. Se ofera mama sa faca drumurile astea… stie ca lucrez mult si ca nu am timp… Ma suna seara si imi spune ca a fost acolo si, asa cum s-a dus, asa a fost trimisa inapoi acasa, tipandu-se la ea si cerandu-i si bani in plus ca sa rectifice greselile facute de ele!!!X(X(X(X(X O iau razna, fug la mama, iau actele si, pornita pe toate institutiile de KKO din Romania, zic „lasa, ca rezolv eu maine dimineata!! sa vezi ce scandalu’ dracu’ il fac cu alea acolo!!=)) Ei bine, ajung acolo a doua zi dimineata si, de unde eram pornita sa vad cine a avut tupeul sa tipe la mama si cine a fost nesimtita care a gresit si mai solicita si bani in plus ca sa repare greseala facuta de ea (mai ales ca eram si in termenul dat de ei de a face rectificarea), m-am calmat instantaneu si am ajuns sa stau la usi vreo 3 ore, timp in care, pentru prima data in viata mea, m-am simtit pur si simplu UMILITA!!! Trebuindu-mi actele corect facute in cel mai scurt timp, am realizat stand in picioare ca proasta pe la usi, ca in niciun caz nu trebuie sa fac scandal, ci din contra: cand, in sfarsit, pot sa intru la coanele mari in birouri, trebuie sa le zambesc docil si sa le rog cu frumuselul sa imi rezolve problema (adica sa repare rahatul facut de ele!):(((( M-am simtit mizerabil, mai ales ca asa ceva nu imi sta in caracter deloc si in orice alta situatie, as fi facut scandal si le ceream din bani inapoi pentru nervii facuti, pentru drumurile facute aiurea si tot asa.. Ei bine, acolo am tacut, am inghitit tot ce mi s-a dat, am si probleme cu coloana si sa stai 3 orei in picioare sa astepti, nu e usor.. Am tacut si am inghitit. Toata ziua dup-aia, m-am simtit un nimic pe lumea asta, o persoana mica – mica si total neimportanta. Eu, care de cand ma stiu, ma consider importanta in „lumea mea”, in domeniul in care lucrez.. Acum nu. Si culmea a fost ca mi-au rezolvat problema ca un mare „favor” ce mi-au facut. In niciun caz ca asa trebuia.
    De aceea, le recomand tuturor care au de facut documentatia cadastrala, in niciun caz sa nu mai apeleze la acei „ingineri” intermediari, care iti iau o gramada de bani si nici macar nu se uita pe ce au emis ailalti! Mai bine la coada, taci din gura, depui dosarul si il ridici cand zic ei si gata. Macar nu dai atata gramada de bani aiurea.
    In cazuri de genul asta… cum poti schimba asa ceva? Nu ai cum. Doar daca nu ai altceva de facut, decat sa stai prin tribunale:) Te rogi doar sa ai foarte putine drumuri de facut pe la institutiile statului in viata ta si gata. Taci, le faci jocul, altfel nu iti rezolva problema… Mi-e sila

  • scorillo

    @muse: citind episodul din raspunsul tau am simtit cum creste starea de nervi in mine pana la un nivel la care nu il mai suport. m-am saturat de mojicia ce musteshte in astfel de institutii. de magaria functionarului public care parca se hraneste din curtoazia cu care ne prezentam noi la ghiseu: sa dea Domnu’ sa nu se supere, sa vorbesc calm si bland sa nu care cumva sa trezesc fiara care doarme in fiecare functionar (ma abtin sa nu ma exprim peiorativ din respect pentru cei care au imblanzit fiara din ei – wishfull thinking, stiu!). e ca si cum o zebra ar trece prin fata unui leu si spera ca leul e satul si o s-o lase in pace, n-o s-o atace.

    intr-adevar, nu poti sa le schimbi si asta imi provoaca senzatia aia de gheara-n gat. pentru nu ar trebui sa fie imposibil sa le schimbi. as vrea sa pot gasi metoda prin care sa putem sa le schimbam. dar cred ca, daca o sa se schimbe, de acest lucru nu vom profita noi ci generatia urmatoare. incep sa ma gandesc la varianta asta ca la o varianta acceptabila (din pacate) dar imi dau seama ca e doar o speranta palpaind minuscul.

    cand scriam ieri raspunsul, s-a oprit curentul la mine acasa. si mi-am adus aminte ca lucrul asta se intampla din ce in ce mai des. m-am uitat in contractul semnat cu ei si am realizat ca nu am nicio sansa sa ii dau in judecata pentru pagubele provocate de asa ceva sau pentru disconfort. nu as fi avut cum sa nu semnez acel contract, ma gandeam chiar ca daca ma apuc sa fac scnadal poate imi taie astia curentul. deci ar trebui sa tac. dar parca nu as vrea.

    ma pun pe studiat.;)

  • pmm

    A trecut ceva vreme de cand nu s-a mai scris pe acest subiect. sunt unul dintre cei care au cumparat un apart la Cosmopolis. nu ca vreau sa ma imbat cu apa rece … :-) dar dintre proiectele din bucuresti pare unul dintre cel mai serioase.

    motivele sunt:
    – au o banca in spate ce finanteaza proiectul. asta mie imi da o garantie ca nimeni nu va fugi cu banii nostri. banca pune gaj pe fiecare etaj ridicat si abia apoiu le mai da o transa de bani.
    – contractele sunt standard (desi asta poate fi si negativa), dar cu avantajul ca sunt mai simplu de administrat. mie imi da senzatia de oameni care stiu ce vor si stiu ce fac. in locul lor as fi facut la fel.
    – nu cer bani pe parcursul desfasurarii proiectului. deci nu construiesc cu banii nostri decat in mica masura. asta iar inseamna ca sunt seriosi si nu tzepari.
    – proiectul chiar se intampla, iar cresterea pretului pe faze este normala ca si „protectie” a celor care au riscat maimult la inceput si au investit.
    – pretul este oarecum normal pentru zona respectiva.

    Pentru comparatie va rog sa studiati English Village. negati toate avantajele de mai sus si obtineti descrierea proiectului. la un an de la inaugurare nu s-a intamplat nimic. Cred ca au venit prea tarziu in piata…

    este vremea celor care cumpara si nu mai e a celor ce vand. este vremea sa facem nazuri si sa analizam toate detaliile. parerea mea e ca trebuie sa fugi de cei care vor sa construiasca cu banii si riscul tau, de cei care nu a o banca in spate si evident de cei care inca mai cred ca preturile urca…

  • anonimu

    cunosc bine situatia lor…nu-i recomand!

  • bdv

    Este un proiect foarte interesant si diferit de ce li s-a oferit romanilor pana acum.

    Dupa cum se stie, nu numai ca termenul va fi respectat, dar predarea apartamentelor se va face mai devreme.

    Contractul, in schimb, este clasic..favorabil dezvoltatorului. E clar ca autorul acestui articol a studiat cu atentie contractul si vreau sa il felicit pentru modul in care a pus problema.

    Cu toate acestea, cateva precizari:

    1. Forta majora nu beneficiaza de o definitie legala, ceea ce permite partilor contractului sa prevada si alte ipoteze in afara de cele clasice. Literatura de specialitate clasica se refera la forta majora ca fiind un eveniment imprevizibil si de neinlaturat. Prin urmare, la o interpretare sistematica a normelor ce fac referire la Forta majora, o includere in aceasta notiune si a unor evenimente precum grevele si lipsa fortei de munca ar constitui o clauza abuziva.
    2. Aici avem de-a face cu o situatie clasica in cazul negocierii contractului de pe pozitie supraordonata; se creeaza aparenta posibilitatii invocarii unei clauze inaplicabile in realitate

  • irina

    sunt vai de capul lor! storc bani de la noi ,ca de …daca noi nu putem sa facem case .tre sa vina turcii! am lucrat la ei in cosmopolis . sunt firma. sunt facute de mantuiala toate ,nu ne-am luat banii nici acum ,am platit oamenii din buzunarele noastre. criza este numai la noi ,la ei e super bine! pe cuvant va zic,prefer sa-mi iau o casa la tara la cucuiata decat un apartament in ORASUL EUROPEAN!!!

  • CPV

    Stau in Cosmopolis de vreo 6 luni.
    Plus – Piscine, locuri de sport, relativ civilizat, spatiu verde, paza, locuri de parcare
    Minus – Calitatea constructiilor – cele mai ieftine termopane ever(turcisme in doua camere), peretii interiori facuti din rigips cu picioarele, nu au reusit sa ii scoata drepti nici din rigips, plus ca se crapa dupa ceva vreme la imbinari, gresia si faianta puse tot cu picioarele – eu daca o puneam, o puneam mai bine, parchet laminat de cea mai joasa calitate, deja s-a umflat la imbinari de la mop, pavajul din fata casei facut din beton vopsit s-a decojit de lac si arata ca naiba, pavajul strazilor s-a decojit si acela, mi-a plouat in baie si mi s-a stricat tavanul – o infiltratie pesemne, usile interioare s-au lasat, le-am pus niste saibe si iar s-au lasat, deci calitatea lor e in cel mai bun caz indoielnica, in unele zile la intrarea in complex pute a cãcat de la fosele septice, PRETUL – 1000 de euro metrul patrat la o casa de 90mp(adica pret de Bucuresti in Stefanesti)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s























































































































%d blogeri au apreciat: