Prostulism

În 2004, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, am luat prima oară contact cu populismul feroce. Dan Voiculescu a declarat că dacă va câștiga alegerile va confisca toate averile ilicite și le va redistribui pensionarilor. Atunci am simțit prima oară scârbă ascultând un politician român. Nu că înainte de asta eram încântat de ei, dar în acel moment am avut o reacție viscerală de silă. Atunci am decis să scot Antenele de pe telecomanda mea… ceea ce recomand oricui, oridecâte ori am ocazia.

Până ieri acea declarație a lui Dan Voiculescu era pe locul întâi detașat în topul declarațiilor provocatoare de vomă, dar iată că a apărut colegul lui de coaliție cu o declarație care dacă nu ar fi fost de o prostie fenomenală, s-ar fi oprit pe locul doi. Dar prostia ce se insinuează de-acolo a propulsat-o pe locul întâi întru’ scârbire:

”Astăzi ar fi trebuit să mergem pe această autostradă. Vreau să merg să văd, mă bucur că pe primul tronson lucrurile sunt în regulă, să vedem unde şi exact ce probleme mai sunt. Vreau să le luăm banii celor care sunt de vină. Până în acest moment e vorba de 15 milioane de lei penalităţi, am şi găsit ce facem cu ei (…) toţi îi dăm la situaţia extrem de gravă, la bolnavii cu boli incurabile care ne-au transmis un apel disperat. Îmi doresc totuşi să se termine această autostradă, nu doar să încasăm penalizări,” a precizat Victor Ponta.AGERPRES/(AS)

Adică cum? Ăsta e răspunsul domnului Victor Ponta la apelul disperat al bolnavilor de boli incurabile? OK, s-a ajuns la situația din Sănătate din cauza celor de dinaintea lui, dar e atât de prost încât nu își dă seama și mi se arată mie la televizor promițînd idioțenii cu mimica unui copil tâmpit care crede că a descoperit el apa calda? Domnul Ponta înțelege ceva din drama acestor oameni?

Nu, Victor Ponta nu vine cu o strategie coerentă, pe termen lung. Nu vine cu soluții de durată, viabile. Nu gândește o abordare solidă, buget pentru cercetare… Nu are soluție, dumnealui are o declarație, o declarație care a atât de nesimțită încât cred că, dacă aș fi fost de față. aș fi scuipat pe rânjetul ăla de puțoi căcăcios. În Populismul lui sforăitor îi plasează de o parte și de alta a baricadei pe regii asfaltului și pe sărmanii  bolnavi. În Prostia lui monumentală alege să își facă imagine pe spatele acestor oameni.

Ce trebuie să facă acești bolnavi acum? Să aștepte cu speranță că statul va câștiga procesele cu „cei care sunt de vină”?  Când le vor căștiga? Au acești oameni timp să aștepte? Acești oameni nu merită o soluție? Ce se făceau săracii oameni dacă nu venea Ponta cu soluția penalităților. Din asta cumpără haiducul nostru medicamente, din banii de pe vârful limbii lui? Dar stai un pic, doar nu suntem oare atât de naivi să credem că statul va câștiga aceste penalități? Statul e la mâna așa numiților „regi ai asfaltului”, deci nu va vedea nimic. Și chiar dacă nu ar fi fost la mâna lor, sunt sigur că se găsește o retrocedare făcută prea târziu și adio penalități. Noi rămânem aici să îl vedem pe haiducul Ponta a cărui coordonare între gură și creier strălucește prin absență.

A găsit domnul Ponta soluția tuturor problemelor României. Construiește viitorul pe penalități. pornește orice proiect cu banii din penalizările obținute din depășirile de termene ale proiectelor anterior demarate. O să ajungem să ne rugăm să nu termine ăștia autostrăzile ca să avem bani de medicamente pentru bolnavii incurabili și cine știe pentru mai ce. Pentru căldură la iarnă poate.

Haideți să îi mulțumim domnului Victor Ponta pentru contribuția lui îmbogățirea limbii române. Prostulism trebuie să apară în dicționare.

PS: am dat căutare pe net după cuvântul prostulism. Eu chiar mă gândeam că l-am inventat eu acum. Sunt doar două rezultate, unul în engleză și am descoperit cu tristețe că nu am fost primul pentru că celălalt e în română.  Dar am murit de râs în momentul în care am văzut în ce context a mai fost folosit: http://www.evz.ro/detalii/stiri/adrian-popescu-cu-victor-ponta-devenim-partidul-hitlerist-955322.html

Later edit [07.07.2012]: Dacă cineva se gândește ca 15 milioane e o suma, să facă comparația cu cei 95 de milioane de lei care sunt alocați de la buget pentru un amărât de referendum pentru suspendarea președintelui…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat: